Suka makan durian? Walaupun durian sering dikaitkan dengan baunya yang kuat dan busuk tetapi rasanya sungguh enak dan berlemak. Ramai yang menanti musim durian tiba antara bulan april hingga julai kerana ketika ini harga durian sangat murah dan banyak dijual di merata tempat termasuk di tepi-tepi jalan. Tetapi, tahu tak bagaimana cara memilih durian yang baik? Berikut disenaraikan 5 tips yang berguna untuk memilih durian yang baik.
1. Duri
Pilihlah durian yang memiliki duri yang jarang, besar dan agak tumpul kerana biasanya durian jenis ini memiliki isi yang bagus, kering dan manis. Selain itu, duri yang agak tumpul akan lebih mudah untuk dibuka.
2. Bentuk Buah
Pilihlah durian yang memiliki duri yang jarang, besar dan agak tumpul kerana biasanya durian jenis ini memiliki isi yang bagus, kering dan manis. Selain itu, duri yang agak tumpul akan lebih mudah untuk dibuka.
2. Bentuk Buah
Durian yang memiliki bentuk unik dan tidak bulat biasanya memiliki isi yang tebal, manis, dan berbiji kurus.
3. Baunya
Durian yang matang akan mengeluarkan aroma yang kuat dan harum. Sebelum membeli durian, ambil baunya dengan cara merapatkan sedikit hidung ke kulit durian. Jika kurang berbau, ini bermakna durian tersebut tidak sempurna matangnya. Dikhuatiri buah tersebut matang secara tidak normal dan kemungkinan ia telah diperam. Buah yang diperam tidak lagi segar dan rasanya tidak berlemak seperti durian yang matang secara semulajadi.
4. Kulit
4. Kulit
Pastikan kulit luarnya tidak cacat. Jika ada cacat pada kulitnya (misalnya busuk atau ada lubang ulat) kemungkinan isi di dalamnya busuk dan tidak dapat dimakan. Elakkan dari memilih buah yang kulitnya sudah retak atau pecah pada hujungnya. Retak atau pecah pada bahagian kulit durian akan membuat isi di dalamnya bercampur dengan udara bebas yang mengakibatkan rasa buah menjadi masam atau tawar.
5. Menggoncangkan Durian
Untuk memilih isi durian yang berkualiti dengan cara menggoncangkan buah dan rasakan getaran kecil di dalam buah. Letakkan kedua telapak tangan pada buah durian, diikuti dengan jari-jari tangan dan dipegang agak erat. Dan goncang secara perlahan-lahan. Jika dapat merasakan getaran kecil ini bermakna isi buah kering dan matang kerana isi yang kering akan terpisah dari dinding kulit dalam manakala isi yang lembab atau terlalu lunak akan melekat di dinding kulit durian tersebut.
PENGAT DURIAN
Durian bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, tetapi ia boleh dimasukkan ke dalam pelbagai jenis masakan. Cuba ini: Pengat durian, Durian pulut santan, Durian pulut kukus
DURIAN PULUT KUKUS
Tiada ulasan:
Catat Ulasan